lördag 7 februari 2015

Vecka 6

I fredags var det samernas nationaldag och vi firade den genom att ha en frågesport om samer och deras historia. Barnen var väldigt kunniga redan, annars är ju frågesport ett sätt att faktiskt lära sig kunskap också. Efter frågesporten fick de lägga sig ned på golvet och slappna av till den samiska nationalsången. Detta behöver en del träna på:) Tänk vad svårt det är att koppla av och detta som är så viktigt bär vi hela tiden är så påkopplade hela tiden. Detta får vi en också tärna varje dag vid mellis. Då får vi 15 minuter då vi får gå in i en tanke och vara tysta. Nyttigt:)

Här kommer bilder från denna vecka:
Först bilder på när Simon och några barn målar de renar som de byggde häromdagen.
Här tränas finmotorik, språk, färgkomposition, kreativitet.Legorummet är det alltid några som vill in i och bygga. 
Här tränas samspel, fantasi, finmotorik, språk.Vi i personalen tänker att nu lägger vi undan pärlplattorna och gör annat, men i varje tema vi har kommer de likväl fram:) Så inför detta samiska temat köpte vi in sorterade hinkar med de samiska färgerna. Så nu skapas det så konstverk för fullt!
Här tränas finmotorik, mönsterkonstruktion som är densamma i minekraft och korsstygn, 
samspel, språk, kreativitet.


Här byggs det med kaplastavarna:
Här tränas finmotorik, samspel, konstruktion, fantasi, språk.
Visst är det fantastiskt att våra barn hela tiden tränar sig själva i alla dessa viktiga saker hela dagarna. Om de får rätt redskap och vuxna omkring dem som lyssnar och stöttar om det går fel eller "hoppa grodor" ur munnen. Det är jätteviktigt att vi i personalen går in i rummen och sitter ned en stund och bara är med för att höra och känna av stämningen mellan barnen. Får alla bestämma, vilket språk används eller bara ge ett tips som utvecklar deras byggande eller skapande.

Detta sker ju i vårt lekrum också, men jag vill inte gärna lägga ut kort på barnen när de är utklädda eller i leksituationer då det kan vara för utlämnande.

Det är detta som gör vårt jobb på Eftis så intressant och givande, vi kan/får och ska vara med i barnens utveckling för att stötta och där det behövs och är dags driva på lite.

Tack för ännu en givande och utvecklande vecka! // Eftis 1-2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar