onsdag 15 april 2015

Påsklovet

Det stora påskmysteriet


Temat för påsklovs-eftis det här året har varit "Det stora påskmysteriet".  Barnen har fått leta efter ledtrådar bestående av duplo-bitar med siffror och en bokstav på med hjälp av kartor eller ledtrådar. Bokstäverna har sedan bildat meningar som berättat vad som ska hända under eftermiddagen.

På morgonen var jag och Rasmus ute och gömde duplo-bitarna, vissa var enklare att hitta än andra, vi markerade på en karta var respektive nummer gömdes. 
Sedan var det dags för barnen att välja en siffra att leta efter, jag markerade var ledtråden fanns på en  "ren" karta och sedan var det dags att leta.

Förberedelser
Vissa bitar var lite klurigare att hitta än andra

När alla bitar var hittade var det dags att försöka komma på vad det egentligen skulle stå. Vi hade gjort några specialbitar i form av en ko, en nyckelpiga och lite andra  ovanliga duplo-figurer, de bokstäverna placerade jag och Rasmus ut på rätt plats i meningen. Resten fick våra kluriga barn komma på, vi fick hjälpa till lite på traven ibland men de var väldigt duktiga!


I tisdags avslöjade påskmysteriet att det skulle hållas en fruktstafett på eftermiddagen. Rickard höll i stafetten som innebar att man skulle slå en tärning och när man fick en sexa fick man springa fram till några muggar som innehöll frukt och grönsaker. Där skulle man med hjälp av en tandpetare försöka få i sig så många bitar av frukten och grönsakerna som möjligt tills nästa person slog en sexa och fick möjlighet att försöka hinna få i sig något.

I onsdag fick barnen reda på att de skulle få baka egna scones till mellis. Jakob hjälpte oss att göra degen men barnen fick själva knåda och forma sina scones till fina bullar. Till detta serverades självklart ost och marmelad.

I torsdags var det ett klurigt meddelande som sa att man skulle få tävla i något med häxor och fjädrar. Det visade sig att det skulle vara olika tävlingar i idrottshallen med påsktema. Barnen delades in i lag där alla årskullar blandades och sedan var det dags. 
Första grenen var att man skulle blåsa en fjäder längs golvet som en stafett. 
Under den andra grenen så skulle man hålla en fjäder i luften så länge man kunde, också som en stafett. 
Den sista grenen var nog den gren som gjorde störst succé. Man skulle klä ut sig till påskkäring och springa en sträcka, sedan klä av sig alltihop och låta nästa lagmedlem upprepa samma sak. Man skulle klä på sig kjol, huckle och sedan ha sopkvasten mellan benen. Denna tävling lockade fram många skratt och alla klarade den med bravur!I fredags var det ett litet specialupplägg av påskmysteriet. Det hölls efter lunch och dessutom inomhus. Den här gången fick barnen ingen karta men de fick ledtrådar om var de skulle leta. Det mystiska meddelandet handlade om vad de skulle få till mellis, det var nämligen fruktsallad och glass på menyn.


Såklart har vi haft fri lek och en kreativ verkstad igång hela lovet också, barnen har lekt tillsammans över åldersgränserna och det är det som gör loven så kul och inspirerande. 
Sammanfattningsvis kan jag säga att vi har haft väldigt roligt det här lovet, vuxna som barn.
Skrivet av Camilla på Klubben.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar